Menu

Veiligheid, incidenten en rampen

Elke eerste maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. Gaat de sirene op een andere dag of tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand.

Snelle informatie over een incident of ramp krijgt u via social media of NL Alert. Volg de instructies op van politie, brandweer, hulpdiensten en gemeente via radio, televisie, teletekst of de website www.crisis.nl.

Veiligheidsregio

De Veiligheidsregio informeert u graag over de manier van samenwerken van de hulpdiensten en hoe zij trachten een crisis of ramp te voorkomen en zonodig bestrijden.

De gemeente Leerdam behoort tot de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Meer informatie vindt u op www.vrzhz.nl.

NL-Alert

NL-Alert is een alarmmiddel van de overheid voor de mobiele telefoon. Met een tekstbericht informeert de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie. In het bericht staat specifiek wat er aan de hand is. Plus wat u op dat moment het beste kunt doen. NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt NL-Alert ook als het netwerk overbelast is. Wilt u zich aanmelden voor NL Alert? Ga dan naar www.nl-alert.nl.

Sociale media

Tijdens een ramp of calamiteit maakt de gemeente Leerdam gebruik van diverse sociale media om nieuwsberichten te verspreiden. Volg ons daarom op Twitter en Facebook. Zo komt u snel aan de meest actuele informatie in het geval van een incident of ramp.

Als de sirene loeit

Elke eerste maandag van de maand test Nederland om 12.00 uur de sirenes. Gaat de sirene op een andere dag of tijdstip? Dan is er echt iets aan de hand. Doe dan het volgende:

  • Ga direct naar binnen
  • Sluit deuren en ramen om eventuele schadelijke gassen buiten te houden
  • Zet radio of tv aan. U volgt de actuele situatie via Radio Rijnmond op 93,4 FM, TV Rijnmond of teletekstpagina 112 van TV Rijnmond.

Voorbereiden en voorkomen

Wilt u meer informatie over hoe u zich kunt voorbereiden op een ramp? En wat u kunt doen om gevaarlijke situaties te voorkomen? Kijk dan op www.watdoeje.nl.