Menu

Vrijwilligers Dierentehuis Leerdam

16 maart 2017

In 1946 begon het Dierentehuis Leerdam als een klein asieltje van de Dierenbescherming afdeling Leerdam. Het opvanghuis aan de Lingedijk werd langzaamaan groter, tot het gebouw 45 jaar later te oud en te bouwvallig is, en wordt afgekeurd. Op 1 oktober 1999 opent het asiel aan de Koenderseweg te Leerdam. Eén van de 31 vrijwilligers bij het Dierentehuis Leerdam is Margreet Stam.

Opvang en verzorging

“Wij vangen zwerfdieren op en geven ze (medische) verzorging. Dit doen wij voor de gemeenten Leerdam, Lingewaal, Culemborg, Zederik (deel), Geldermalsen en Vianen. Allereerst proberen wij de baas te vinden, waarbij de meer en meer ingevoerde honden- of kattenchip helpt. Is de baas na twee weken - de wettelijk voorgeschreven wachttermijn - nog niet gelokaliseerd, dan gaat het dierentehuis op zoek naar een nieuwe baas.”

Werkzaamheden

“Dieren moeten elke dag verzorgd worden. Schone bak en schoon hok (poep opruimen), eten, met de honden wandelen, pilletjes, zalfjes, knuffelen met de katten en honden. Papierwinkel bijhouden, klanten helpen die de dieren brengen en ophalen. Het asiel zelf schoon houden en onderhoud plegen.
Veel werk aan de winkel dus, elke dag opnieuw en het drukst als de rest van Nederland vakantie houdt. Het asiel biedt namelijk ook pension en goede verzorging voor honden van baasjes die met vakantie zijn.”

Personeel

“Nelleke de With heeft als asielbeheerster de nodige diploma’s en de dagelijkse leiding van het dierentehuis. Zij is in vaste dienst. Naast Nelleke zijn er nog drie parttimers in vaste dienst. Hella Verweij, assistent beheerster, en Melissa Hoogenhuijzen en Edith van Loopik als dierverzorgers.”

Vrijwilligers

“Nelleke wordt bijgestaan door een keurkorps (een naam met ERE!) van maar liefst 31 vrijwilligers. Deze vrijwilligers worden naar hun mogelijkheden ingezet. Veel van de vrijwilligers zijn al vele jaren aan ons asiel verbonden. Zonder hen is het niet mogelijk al deze dieren op te vangen en goed te verzorgen. Toch zijn we altijd nog op zoek naar vrijwilligers, zoals een secretaris en iemand met twee rechterhanden om het onderhoud mede te verzorgen. Mocht u interesse hebben, bel dan met Hella Verweij via 0345 650 016.”