Menu

Klachten over afvaldumping naast containers

17 april 2018

Het is een ergernis van veel mensen, afval naast een ondergronds container. In de meeste gevallen is het niet omdat de container vol is maar gaat het om spullen die eigenlijk bij een kringloopwinkel aangeboden zouden moeten worden of bij het Afvalbrengstation.


‘Wie een kast over heeft of een bed die kan het laten ophalen door een kringloopwinkel. Dat is recycle technisch gezien de meest duurzame oplossing. Wie grofvuil heeft kan bij het Afvalbrengstation een aanhangwagen lenen. Dat is een extra service van de reinigingsdienst en het kost je als inwoner niets extra’s.’, legt afvalcoach Kees van Baalen van Waardlanden uit. ‘Als je geen trekhaak hebt of auto, kan je het afval ook bij ons aanmelden en dan wordt het door ons opgehaald. Ondanks deze mogelijkheden zie je toch dat mensen hun spullen gewoon naast ondergrondse containers blijven plaatsen. In de praktijk halen wij dit nadat er een melding wordt gemaakt alsnog weg. We snappen dat als buurtbewoners gaan klagen over een matras dat op straat ligt, ze het fijn vinden als de reinigingsdienst het komt weghalen maar aan de andere kant beloon je dan het negatieve gedrag van de vervuiler.’


‘Recent is er op gemeentelijk niveau een aanscherping van het Uitvoeringsbesluit behorende bij de Afvalstoffenverordening gedaan waardoor het nu makkelijker wordt om te handhaven. Handhaven kan bijvoorbeeld rechercheren zijn (wie heeft het gedumpt) en bekeuren (de vervuiler betaalt) maar het zou ook al helpen als bewoners elkaar aanspreken op wangedrag.’ Aldus Van Baalen. ‘Ik spreek veel bewoners en niemand zit te wachten op extra rommel in de buurt.’


De komende maanden gaan de gemeenten Leerdam, Gorinchem en  de reinigingsdienst in gesprek met een aantal bewoners, buurtverenigingen, gemeenten en instanties zoals de woningbouwcoöperatie, om te bekijken hoe het probleem van het bijplaatsen van afval effectief aangepakt kan gaan worden. In beide gemeenten start dat in één gebied, als er een succesvolle aanpak is ontstaan kan dat gekopieerd worden naar andere gebieden.