Menu

Controle hondenbelasting

15 mei 2018

Iedereen die een hond heeft, moet daarvoor belasting betalen. De gemeente moet daarom weten wie één of meer honden heeft. Het is verplicht om aangifte te doen als u een hond gaat houden.

Controle

Wij controleren regelmatig of alle houders van honden aangifte hebben gedaan. Legitiem, een speciaal bureau voert deze controles voor ons uit. De controleurs van Legitiem kunnen in de hele gemeente huis-aan-huis aanbellen. Als de controleur denkt dat er een hond aanwezig is waarvan geen aangifte is gedaan, maakt hij hiervan een aantekening. Bent u niet in de gelegenheid de controleur te ontvangen, dan laat hij of zij een bericht achter in de brievenbus.

De controleurs zijn herkenbaar aan hun bedrijfskleding met het logo van Legitiem en zijn in het bezit van een legitimatiebewijs. U mag hier altijd naar vragen, de controleur is verplicht om dit op uw verzoek te laten zien.

Aangifte

Als u een hond krijgt of koopt of u komt met een hond in de gemeente wonen, zorg er dan voor dat u de hond binnen twee weken aangeeft. U kunt dat doen door online via www.leerdam.nl aangifte te doen of door het invullen van een aangiftebiljet. U kunt online zowel uw hond aanmelden of afmelden. Om online aangifte te kunnen doen, heeft u wel uw DigiD nodig. Een aangiftebiljet is ook verkrijgbaar op het stadskantoor.

Betaling

Is uw hond eenmaal geregistreerd, dan ontvangt u een aanslag hondenbelasting, eventueel tegelijk met andere gemeentelijke belastingen. U hoeft dus maar één keer aangifte te doen.

Als u de hond niet meer houdt, bijvoorbeeld doordat u de hond heeft verkocht, de hond is overleden of u bent verhuisd naar een andere gemeente, dan heeft u recht op vermindering van de belasting. U hoeft dan niet te betalen over het aantal volle maanden per kalenderjaar dat u geen hond meer heeft. Voorwaarde daarvoor is wel dat u dit binnen twee weken meldt bij de gemeente. U kunt daarvoor online uw hond afmelden of het aangiftebiljet gebruiken om een hond af te melden.

Vrijstelling

Een aantal honden is vrijgesteld van hondenbelasting. Onder andere politiehonden, blindengeleidehonden en andere hulphonden. Puppies (honden jonger dan 3 maanden) die nog samen met de moederhond worden gehouden zijn ook vrijgesteld. Ook als de hond is vrijgesteld moet aangifte worden gedaan. U moet dan wel een bewijs bijvoegen waaruit blijkt dat u recht heeft op vrijstelling.

Tarieven 2018

In Leerdam betaalt u:

  • voor de eerste hond: € 87,84 per jaar;
  • voor de eerste, tweede en volgende hond: € 87,84 + € 117,00 per jaar per hond;
  • voor een erkende kennel: € 321,84 per jaar. De houder van een hondenkennel, die geregistreerd is bij de raad van beheer op kynologisch gebied, betaalt een vast tarief, ongeacht het werkelijke aantal honden.