Menu

Samen de afvaldumpingen te lijf!

6 juni 2018

Het raadsplein van Leerdam stond donderdag in het teken van afval. De aanleiding is het afval dat vaak naast ondergrondse containers staat. Een probleem dat op verschillende plekken in Leerdam voorkomt. De wijkraad Leerdam West wil er als eerste actief mee aan de slag.

Afval naast containers

Afval naast de containers geeft een slecht straatbeeld. Het ziet er rommelig uit, het trekt ongedierte aan en het is ook nog eens onveilig als spullen kapotgaan en kinderen ermee gaan spelen. Nog bruikbare spullen kunnen naar de kringloopwinkel. Grofvuil moet naar het afvalbrengstation. Ook kan Waardlanden het ophalen. Grofvuil in de ondergrondse containers verstopt en heeft schade. Ook is er dan geen ruimte meer voor het huisvuil wat er wel in hoort. 

Project ‘Samen de afvaldumpingen te lijf’

Via het project ‘Samen de afvaldumpingen te lijf’ gaat de Wijkraad, samen met de gemeente, reinigingsdienst Waardlanden, de moskee, Kleurrijk Wonen, buurttoezicht, de kringloopwinkel en zoveel mogelijk mensen uit de buurt aan de slag. Tijdens het raadsplein is dit kracht bij gezet door de intentie te bezegelen met een handtekening; ook een aantal raadsleden tekenden mee. Komende maanden gaan partijen de samenwerking verder uitwerken en acties bedenken die in de wijk zinvol zouden kunnen zijn. Na een gemeenteraadsbesluit waarbij er ook budget wordt gevraagd kan alles na de zomer van start. Een jaar lang wordt er tijd, geld, moeite geïnvesteerd om iedereen te betrekken en de straten schoner te maken.

Einddoel

Wanneer huisraad overbodig is geworden, benaderen mensen eerst de kringloopwinkel, veel spullen zijn immers nog goed bruikbaar. Wanneer spullen niet meer bruikbaar zijn, is het grofvuil. Na het project weten mensen hoe grofvuil aangeboden moet worden en ze doen dit ook op de juiste manier. De straten zijn schoon en het is veilig rondom de ondergrondse containers. Er is een gedragsverandering gerealiseerd die bijdraagt aan het prettiger leven in Leerdam West.