Menu

Stationsweg 2

Oorspr. functie : Station
Huidige functie : Restaurant

Bouwjaar

1883

Omschrijving

Voormalig stationsgebouw in waterstaatsstijl. Nu in gebruik als restaurant. Symmetrisch opgezet pand bestaande uit een centraal tweelaags volume onder zadeldak met middenrisaliet onder steekkap en aan beide zijden een eenlaags volume onder zadeldak. Alle daken met overstek uitgevoerd. Gevels gemetseld in rode baksteen met speklagen
en versieringen in gele baksteen. Houten kozijnen, deuren en ramen voorzien van sierlijke spaarbogen. Hardstenen plint en vensterbanken. Ingangen in centrale volume aan spoorzijde en stadzijde, voorzien van houten luifel. Houten kap aan spoorzijde bevestigd op constructie van geklonken ijzeren profielen. Houten goten, windveren en gevelmakelaars met snijwerk.

Motivatie

Beeldbepalend wegens zeer hoge cultuurhistorische waarde door de oorspronkelijke functie van stationsgebouw en als onderdeel van het spoornetwerk; architectonisch zeer waardevol door de zorgvuldig ontworpen hoofdopzet, verdeling in volumes en verfijnde afwerking en detaillering. Uniciteitswaarde als enige stationsgebouw van Leerdam. Zeer hoge ensemblewaarde als entree naar de stad, door de solitaire ligging, als landmark aan het spoor en als schakel in de serie stationsgebouwen op de spoorroute tussen Dordrecht en Geldermalsen.

Foto Stationsweg 2