Menu

Dialezing: Vlinders en andere natuur in Noord-Italië

Datum: donderdag 19 oktober 2017 20:00. Locatie: Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden

In 2010, 2011 en 2012 bracht Joke Stuurman haar vakantie door in respectievelijk het Aostdal, de Dolomieten en wederom het Aostadal.

Het Aostadal is een eldorado voor vlinderliefhebbers. In elk dalletje kom je vele soorten tegen en daarbij bijzondere bloemen en planten. De prachtige Apollovlinder, Parelmoervlinders, maar ook soorten, die specifiek zijn voor die omgeving. O.a. het Aosta esparcetteblauwtje, Blazenstruikblauwtje en de Gletsjervlinder konden wij op onze lijst noteren. Het landschap is zeer aantrekkelijk en de Alpenmarmot en Gems voelen zich hier thuis. Uiteraard ontbreken de vogels niet. Hop, Grauwe klauwier, Waterspreeuw en Grote gele kwikstaart waren te bewonderen.

Het Dolomietenlandschap spreekt voor zich. De Drei Sinnen met de ‘buitelende’ Alpenkauwen, een tochtje naar de Passo Tonale en dan met de cabine naar ruim 2500 m hoogte, waar we werden verrast door een prachtige bergflora en vergezichten. Ook in de Dolomieten allerlei soorten vlinders, vogels, bloemen en andere insecten. Een stukje cultuur en sociaal leven komen in deze lezing ook weer voorbij

Even over mijzelf. Van jongs af aan ben ik een liefhebber van vogels. Ook heb ik altijd veel interesse gehad voor de fotografie. Ooit zelfs een donkere kamer om zelf mijn zwart-wit foto’s te ontwikkelen. Zoals vaak het geval is, als je een gezin krijgt dan komen de hobby’s naderhand pas weer aan de orde. In de jaren ’90 ben ik weer begonnen met fotograferen. Met name natuurfotografie. Ook werden (nacht) vlinders mijn grote passie. Deze combinatie leidde mede tot het geven van lezingen om zo mijn enthousiasme voor de vogels, vlinders en de natuur in het algemeen met anderen te delen.
Joke Stuurman-Huitema