Menu

Dialezing: Effect veranderingen in weer en klimaat op de natuur en samenleving

Datum: donderdag 2 november 2017 20:00. Locatie: Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden

Arnold van Vliet is bioloog bij Wageningen University waar hij zich richt op onderzoek naar het effect van veranderingen in weer en klimaat op natuur en samenleving. Daarvoor heeft hij verschillende citizen science netwerken opgezet die landelijke bekendheid hebben gekregen zoals het Nederlandse fenologie netwerk De Natuurkalender.

De Natuurkalender richt zich op het monitoren, analyseren, voorspellen en communiceren van jaarlijks terugkerende verschijnselen in de natuur zoals de start van bloei, het verschijnen van vlinders of het aankomen van trekvogels. De Natuurkalender heeft ook als doel om de samenleving te helpen zich aan te passen aan de veranderingen in de natuur die optreden als gevolg van verandering in weer en klimaat. Andere voorbeelden van citizen science netwerken die hij opgezet heeft zijn de Muggenradar, Allergieradar, Tekenradar en de GrowApp.

Hij is verder gespecialiseerd in het communiceren vanwetenschap naar publiek. Hij coördineert de natuurnieuwssite NatureToday.com waar meer dan vijftien natuurorganisaties dagelijks twee berichten over actuele ontwikkelingen in de natuur publiceren. Het doel van Naturetoday.com is om natuur in het dagelijkse nieuwsdomein te brengen om zodoende de interesse voor natuur in de samenleving te vergroten.

In zijn presentatie komen veel van bovengenoemde onderwerpen aan bod. Hij laat aan de hand van een groot aantal herkenbare voorbeelden zien dat zich spectaculaire veranderingen in de natuur voordoen. Het publiek wordt actief betrokken door middel van stemkastjes.

Dr.ir. Arnold J.H. van Vliet
Leerstoelgroep Milieusysteemanalyse
Wageningen University & Research
Postbus 47
6700 AA Wageningen
Tel: 0317 485091/484812
Email: arnold.vanvliet@wur.nl