Menu

Dialezing: Patagonië, Falklands en Paaseiland

Datum: donderdag 14 december 2017 20:00. Locatie: Natuur- en Vogelwacht De Vijfheerenlanden

In het zuiden van Zuid-Amerika ligt Patagonië, een desolaat landschap dat zich uitstrekt van de grillige pieken van de Torres del Paine in Chili tot de eindeloze pampa’s van Argentinië. Na een beeldbezoek aan het zuiden van Chili en Argentinië, waar onder andere het schiereiland Valdez wordt bezocht, ´vliegen´ we ook nog 600 km oostwaarts naar Stanley, de hoofdstad van de Falklands. Van daaruit wordt een bezoek gebracht aan verschillende eilanden van de archipel. We bezoeken pinguïnkolonies, bekijken reusachtige zeeolifanten en maken kennis met de brutale “Johnny Rook”, een nogal nieuwsgierige en brutale roofvogelsoort.

Tenslotte maken we nog een ‘vlucht’, ditmaal naar een van de meest afgelegen eilanden van de wereld: Paaseiland. Niet veel vogels, maar wel een rijke cultuur.

Jack Folkers
Jack Folkers (1960) is geboren in Utrecht en woont momenteel in het landelijke Tienhoven. Zijn passie voor vogels begon op zijn zevende tijdens een vakantie op een plek waar veel vogels het voederplankje bezochten. Al snel werden een vogelgids en een kijker gekocht. Een aantal jaren daarna kwam er een tweede passie bij. De vogels moesten worden gefotografeerd. Na een ‘instapcamera’ versleten te hebben werd de apparatuur professioneler en momenteel gaat hij zelden meer zonder camera en verrekijker op pad. Na een bezoek aan Canada en een stage op Curaçao, waar beide passies intensief werden uitgeleefd, ontstond een derde passie: reizen.

Jack is van oorsprong geodeet (landmeetkundige) maar in 2004 raakte hij op zijn toenmalige werk uitgekeken en koos hij ervoor zijn leven een andere richting te geven. De drie passies ineen: een grote wereldreis maken. Van 2005 tot 2008 reisde hij in één grote trip door vijf continenten, maakte enkele 100.000-den foto’s en bezocht meer dan dertig landen. Momenteel staat zijn landenlijst op 80 en de wereldvogellijst op ca. 3.700 soorten. In 2009 pakte hij zijn ‘normale leven’ weer op en op dit moment werkt hij als uitgever voor de KNNV Uitgeverij.
In zijn vrije tijd geeft hij (vogel)excursies, fotografiecursussen (in binnen- en buitenland), inventariseert hij in opdracht van de Provincie Utrecht de Bethunepolder op broedvogels en probeert hij zoveel mogelijk te reizen.
(www.dwaalgast.nl)