Menu

Leerdam Glasstad

Wie Leerdam zegt, zegt bijna in een adem ‘glas’. Leerdam is met recht de Glasstad van Nederland. Leerdam is niet alleen voor inwoners maar zeker ook voor toeristen een interessante gemeente om te verblijven. De mix van cultuur, natuur en historie staat garant voor activiteiten voor iedereen.

Vanaf 1765 legden glasblazers de basis voor de glasindustrie van Leerdam. Het glas maakt de stad Leerdam, maar de stad Leerdam maakt ook het glas. In de glasblazerij aan de Zuidwal in de binnenstad worden handmatig prachtige objecten gemaakt. Als u meer wilt zien over de productie van glas, glasobjecten of de historie van glas dan zijn de glasblazerij, het Nationaal Glasmuseum en de kristalfabriek zeker aanraders.

Glas in de binnenstad

Het glas loopt ook als een rode draad door de  binnenstad van Leerdam. Op verschillende punten in de binnenstad staan en hangen glasobjecten. In de galeries worden (handgemaakte) glazen objecten verkocht. Maar het is de combinatie van de glascultuur en het prettige winkelgebied dat de binnenstad uniek maakt. Niet voor niets kreeg Leerdam in 2009 de titel Beste Binnenstad 2009-2011.

Meer kunst en cultuur

Naast alles rondom glas biedt Leerdam nog meer op het gebied van kunst en cultuur. Zo heeft Leerdam sinds 2012 een uniek Bridgemuseum. Daar vindt u van alles omtrent bridge. Van bridgecomputers en kaartspellen tot tijdschriften en zelfs servies.

Een van de gezichtsbepalende gebouwen in Leerdam is het Hofje van Mevrouw Van Aerden. Het Hofje heeft een unieke uitstraling. Naast een prachtige binnen- en buitentuin beschikt het ook over een unieke collectie schilderijen van 17e-eeuwse Hollandse meesters.

Via een rondleiding kunt u inzicht krijgen in de geschiedenis van en het leven in het Hofje. Ook wordt het Hofje gebruikt voor vergaderingen van de gemeenteraad en trouwerijen.

Historie

Te voet of op de fiets komt u in Leerdam talloze historische bouwwerken tegen. Naast het Hofje van Mevrouw van Aerden staat in het centrum de Grote kerk. De stadsmuur aan de Zuidwal vertelt veel over het verleden van de stad.

Tourist Information Office / Informatiecentrum Leerdamglasstad.nl

Leerdam wil bezoekers aan onze gemeente graag voorzien van toeristische informatie. Hiervoor kunt u terecht bij ons eigen Tourist Information Office / Informatiecentrum Leerdamglasstad.nl. Het informatiecentrum bevindt zich in de stad in de Kerkstraat 55, maar is ook online te bezoeken.

Leerdamglasstad.nl geeft u alle informatie over de recreatieve mogelijkheden die onze mooie streek ons biedt. U vindt er folders over toeristische activiteiten, u kunt er arrangementen en rondleidingen boeken of terecht voor een Leerdams souvenir.

Koopavond en markt

Elke vrijdag is er koopavond. De meeste winkels zijn dan tot 21:00 uur open. De weekmarkt vindt plaats op donderdag van ongeveer 9:00 tot 12:00 uur. De locatie is het centrum van Leerdam: de Kerkstraat en een gedeelte van de Westwal.